četvrtak, 1. prosinca 2016.

Punjena vešalica

Punjena vešalica je parče svinjskog mesa od krmenadle bez kostiju, tzv laks kare, punjen šunkom, dimljenim mesom i sirom. Peče se na roštilju, a u kućnoj radinosti u tiganju. E sad, mnogo se polemiše oko toga da li je iseče komad mesa po dužini pa se umota sa dimljenim mesom i sirom ili se izdubi komad mesa i u njega se ugura. Što se mene tiče…možete kako god da vam je lakše ili više volite, ja volim i jedno i drugo samo neka je ukusno.  Jedina stvar je tašto kada sečete uzduž imate više komada a kada dubite komad mesa komada je manje. Postoji tu još jedna stvar, a to je da li je zamotava u tanko sečene kriške slanine ili ne. Svako pravi onako kako voli, pa tako i vi sami odlučite, ja lično, pravim onako kako imam, kad imam uvijem i obrnuto.


Potrebno:
  • obično ide 250 gr mesa po osobi, za četvoročlanu porodicu 1 kg bez kostiju od krmenadle
  • nakoliko komada isečete meso toliko ide komada sira i šunke ( dimljenog mesa ) i slanine ukoliko se odlučite da umotavate
  • so i biber
  • ulje ukoliko pržite
Priprema:
Meso okrenuti po duđini pa tako seći tanke šnicle.
Izlupati i posuti sa malo soli i bibera svako parče.
Ostaviti da odstoji 10ak minuta.
Na svako parče mesa po dužini staviti komad šunke i sira pa uviti.
Ako vam je meso negde puklo na taj deo stavite šunku, a ona će zadržati sir da ne curi napolje pri pečenju.
Zagrejte ulje na srednje i stavite da se peku ravnomerno sa obe strane.
Ukoliko pečete na roštilju, ulje nije potrebno.
Pečene punjene vešalice se obično poslužuju uz kajmaka ili urnebes salatu.
Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar