utorak, 20. prosinca 2016.

Starinska torta sa orasima

Neverovatno koliko je ova torta sočna. Bila sam skeptična jer uglavnom su ti stari recepti nekako suvlji i ima puno kora, ali ova torta je tako sočna i preukusna, nećete pogrešiti.

Kore ( za kalup prečnika 24 cm )
  • 7 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 3 kašika hladne vode
  • 3 kašike ulja
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 3 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo ( 10 gr )
Krem:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 150 gr crne čokolade
  • 250 gr margarina
  • 200 gr šećera u prahu ( ili po ukusu )
Sirup:
  • 250 ml vode
  • 10 kašika šećera
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ulupati penasto belanca pa postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije jaka i sjajna pena.
Zatim dodati vodu uz mućenje pa jedno po jedno žumance.
Kada umutite žumanca opet domavati ulje uz mućenje.
Na kraju dodati brašno, orahe i prašak za pecivo i sve sjedinit varjačom ili žicom za mućenje.
Istresti u obložen pleh, staviti da se peče i smanjiti temperaturu na 180 stepeni.
Peći oko 30 minuta.
Pečen biskvit izvaditi iz pleha zajedno sa papirom, ostaviti da se hladi i kada se ohladi skinuti papir.
Ulupati jaja sa šećerom i staviti na paru da se kuvaju ( šerpa sa jajima i šećerom na šerpu u kojoj vri voda i ne dodiruje dno šerpe sa jajima ).
Kuvati 15 minuta, dodati čokoladu, mešati dok se ne otopi i skloniti sa vatre da se ohladi.
Pomešati vodu i šećer za sirup, staviti na vatru i kuvati 5 minuta.
Skloniti da se ohladi.
Umutiti penasto margarin sobne temperature sa šećerom u prahu pa dodati ohladjen fil od žumanaca i čokolade i sve zajedno umutiti.
Pečen biskvit preseći na 4 jednaka dela vodoravno da se dobiju 4 tanke korice. Može i na 3 ako vam je suviše tanko za seći.
Staviti prvu koru i preliti je sa četvrtinom, tj trećinom sirupa, sačekati malo da upije pa premazati sa slojem fila.
Postupak ponavljati sve dok ima kora i fila.
Na kraju dekorisati po želji ili samo bogato posuti mlevenim orasima.
Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar