utorak, 20. prosinca 2016.

Hladno predjelo

Ideja za hladno predjelo sastavljeno od dve vrste rolata ( običnog žutog i sa ajvarom ) i mini pica sa mekim testom koje i kada duže stoji je mekano jer smo testu dodali margarin.


Sastojci za žuti rolat:
  • 4 cela jaja
  • dva prstohvata soli
  • 200 ml jogurta
  • 4 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo ( 10 gr )
  • malo soli
Punjenje:
  • 150 gr sitnog sira
  • 200 gr krem sira
  • 100 gr šunkarice
  • 3 kisela krastavčića
Crveni rolat:
  • 4 cela jaja
  • 200 ml jogurta
  • 5 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo ( 10 gr )
  • 4 kašike ajvara ( pune )
  • malo soli
Punjenje:
  • 150 gr sitnog sira
  • 200 gr krem sira
  • 100 gr šunkarice
  • 3 kisela krašstavčića
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ulupati belanca sa solju, pa dodati žumanca.
Dodati jogurt, prašak za pecivo i brašno i sve umutiti.
U veliki pleh od rerne staviti papir za pečenja i istresti celu smesu.
Staviti da se peče oko 20 minuta zavisno od rerne.
Pečenu i još vrelu koru uviti zajedno sa papirom u rolat i ostaviti da se hladi.
Isti postupak pripreme je i za crveni rolat.
Za punjenje sve sastojke pomešati, sir, krem sir iseckanu šunku i krastavčiće, pa kada su se kore za rolat ohladile odmotati, polako skinuti papir i premazati rolate.
Uviti ih čvrsto i ostaviti u frižider do služenja.

Mini pice:
  • 25 gr svežeg kvasca
  • 150 gr margarina
  • 200 ml mleka
  • 100 ml vode
  • oko 700 gr brašna
  • kašika soli
  • kašika šećera
Punjenje:
  • 200 gr gustog paradajz soka ( ja ga pravim tak ošto duže ukuvavam sok od paradajza kada spremam zimnicu, a može poslužiti i kečap )
  • 300 gr praške šunke
  • 200 gr trapista
Priprema:
Zagrejati mleko, dodati kvasac i šećer pa ostaviti 10 minuta da kvasac odradi.
U posudu staviti pola mere brašna, omekšali margarin, so i nakisao kvasac.
Umutiti sve mikserom pa dodati ostatak brašna i umesiti testo.
Testo ostaviti 30 – 60 minuta da kisne.
Blago ga premesiti i podeliti na tri jednaka dela.
Svaki deo razvući otprilike 50 x 30 cm ( manje – više )
Premazati paradajzom, poslagati dva reda praške šunke i narendati trećinu sira.
Urolati a zadnju ivicu testa premazati četkicom sa vodom da se testo lakše i lepše zalepi.
Iseći nožem na deljinu prsta i slagati rolatiće u podmazan pleh.
Uključiti rernu da se zagreje i da testo kisne nekih 15 minuta dok se rerna zagreje.
KOme treba duže vremena dok se rerna zagreje neka je uključi ranije.
Staviti da se  peče 20 – 25 minuta, zavisno opet od rerne.
Ne smeju biti odgore jako rumeni, sem ako tako ne volite.
Hladne rolate isečete nešto tanje od prsta debljine i poslažete uz ivicu ovala a u sredinu poslažete mini pice.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar