nedjelja, 25. prosinca 2016.

Kolac Monte

Kora:
  • 7 jaja
  • 7 kasika secera
  • 7 kasika mljevenih oraha
  • 3 kasike brasna
  • 1/2 praska za pecivo
Fil:
  • 1 l mlijeka
  • 2 pudinga vanilija
  • 4 kasike gustina
  • 10 kasika secera
  • 250 gr margarina
  • 2 kutije jaffa keksa
Glazura:
  • 500 ml slatke pavlake
  • 350 gr cokolade za kuhanje
Priprema:
Pjenasto umutiti bjelanca sa secerom. Umutiti posebno zumanca i dodati prvoj smjesi. Lagano promijesati kasikom, postepeno dodavati orahe, brasno, kakao, prasak za pecivo.
Koru ispeci na 180 C u plehu srednje velicine i pecenu poprskati sa malo mlijeka pomijesanog sa ekstraktom od vanilije.
U mlijeku skuhati puding, gustin i secer. Kad se fil ohladi, dodati umucen margarin.
Fil nanijeti preko kore 1/2 i poredati jaffa keks namocen u mlijeko. Preko jaffa keksa premazati ostatak fila i preliti glazurom.
Slatku pavlaku i cokoladu rastopiti na laganoj temperaturi. Ostaviti da se malo prohladi (nekih 15 minuta) i preliti po kolacu. Kolac dobro ohladiti, sjeci u zeljeni oblik i dekorisati po zelji!
Prijatno!

Izvor: tortekolaci.com

Nema komentara:

Objavi komentar