Kore:
- 300 gr oštrog brašna
- 300 gr mekog brašna – da se umesi i još 100 – 200 gr kada se razvlače kore
- 1 prašak za pecivo
- 200 gr margarina ili maslaca
- 2 cela jaja
- 200 gr šećera
- 1 kisela pavlaka ( 200 ml )
Fil:
- 1,2 l mleka
- 200 gr šećera
- 10 kašika gustina
- 2 vanilin šećera
- 200 gr margarina ili maslaca
Glazura:
- 200 gr bele čokolade
- 5 kašika ulja
Priprema:
600 gr brašna pomešati sa šećerom pa utrljati maslac.
Tu dodati jaja, pavlaku i prašak za pecivo, pa sve dobro izmesiti dok se ne dobije ujednačeno testo.
Testo ostaviti u frižider poklopljeno kesom 2h da odstoji.
Izvaditi pa premesiti sa malo onog preostalog brašna jer se lepi kad se izvadi iz posude kada odstoji.
Podeliti testo na 5 jednakih delova, ja sam merila, svko je težili oko 270 gr, gore – dole koji gram.
Svako testo razvući veoma tanko na pobrašnavljenoj podlozi, pa namotati na oklagiju i preneti na obrnut veliki pleh od rerne koji ste posuli sa malo brašna.
Zatim na tom velikom plehu završiti razvlačenje, da bude sve fino i jednako.
Za to vreme zagrejati rernu na 180 stepeni.
Staviti koru da se peče otprilike 12 minuta, tka oje moja rerna, ne mora da znaci da ce i vaša.
Uglavnom, treba da se peče dok sastrane ne počnu kore malo da žute.
Kora će prvo biti mekana, skidate je na krpu drmanjem tepsije levo desno i ona će sama spasti.
Posle će kora biti tvrda i lomljiva, pazite.
Najbolje ako imate 2 – 3 tepsije pa dok se jedna peče drugu razvlačite.
Kada ispečete kore ohladite ih.
Umutiti 200 ml mleka, gustin, vanilin šećer i šećer, a ostatak mleka staviti da provri.
Kad provri zakuvati i mešati dok se ne zgusne.
Kada se zgusne skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi.
Umutiti penasto margarin i dodati mu mlak krem i sve umutiti.
Premazati 4 kore sa po četvrtinom krema i poklopiti sa petom.
Na pari otopiti belu čokoladu sa uljem i preliti kolač pa prodrmati malo da ta čokolada lepo legne i ostaviti do sutradan
Posle samo odseći krajeve i iseći u štanglice.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar