Sastojci:
- 40 gr svežeg kvasca
- 400 ml vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 125 gr margarina, posnog
- 800 gr brašna
- 2 kašike ulja
Priprema:
U toplu vodu izmrviti kvasac, dodati šećer i kašiku brašna, promešati i ostaviti 10 minuta.
Zatim dodati pola otopljenog margarina, pola mere brašna i so i sve promešati kašikom.
Dodavati ostatak brašna i umesiti testo.
Na kraju testo pouljiti, još malo prebaciti, premesiti i ostaviti da kisne.
Kad nakisne i udvostruči se premesiti ga na stolu.
Testo bi trebalo da je dovoljno masno i da se ne lepi za sto, ali ako vam se lepi dodajte malo brašna.
Od ove mere se dobije 16kifli, većih, mi smo ih koristili umesto hleba. Ja sam delila pola, pa na pola, pa opet na pola, dok nisam došla do željene veličine.
Zatim sve komadiće testa napraviti u lopticu i onda svaku lopticu blago razvući u valjak i onda oklagijom od polovine prema gore razvući i od polovine prema dole razvući, tako da se dobije elipsa.
Umotati zatim kiflu i oblikovati je u polumesec kada je stavite u tepsiju. ( slika )
Kifle premažite sa otopljenim margarinom, ostatkom.
Pazite da ne bude vreo, potrpošite skoro sve, ostavite malo da premažete kifle kada se ispeku.
Ne treba vam puno, možda pola kašike jer kada budete premazivali sa četkicom onako vrele margarin će se topiti i neće ga trebati puno.
Pospite sa susamom, lanom, kimom, čime želite.
Ostavite zatim da kisnu dok vam se zagreje rerna na 220 stepeni.
Stavite da se peku dok ne porumene.
Premažite vrele margarinom i poslužite.
Možete odmah a mogu i kasnije jer su dugo mekane.
Izvor: Coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar