srijeda, 21. prosinca 2016.

Kokos kolač

Predivan kolač od kokosa i vanila krema. Jednostavno se pravi a veoma je ukusan. Ako napravite duplu meru i složite kore i krem jedne na druge dobijate izvanrednu tortu.


Kokos kora:
  • 6 belanaca
  • 300 gr kokosa
  • 300 gr šećera
  • prstohvat soli
Vanila krem:
  • 6 žumanaca
  • 8 kašika šećer
  • 50 gr gustina
  • 300 ml mleka
  • 175 ml slatke pavlake
  • 2ml ekstrata od vanile
  • prstohvat soli
Sloj čokolade:
  • 200 gr čokolade
  • 75 ml slatke pavlake

Priprema:
Pomešajte belanca sa malo soli pa ulupajte šne dodavajući  šećer dok ne dobijete jak šne.
Umešajte kokos i lagano izmešajte.
U tepsiju stavite papair za pečenje i sipajte smesu i stavite da se peče na 170 stepeni dok ivice ne porumene.
Pazite, kora je jako krta. Ohladite je i skinite paljivo papir pa vratite u tepsiju u kojoj se pekla.
Kada se ohladi pažljivo izvadite tortu iz tiganja (pažljivo, jer lako razbiti) uklonite papir i vratite u posudu u kojoj sam peku sve papirom za pečenje.
Stavite čokoladu i slatku pavlaku da se otope zajedno i sjedine pa prelijte preko kore i ostavite da e ohladi.
Pomešajte umanca sa šećerom i brašnom pa dodajte 100ml mleka a ostalo mleko stavite da provri pa zakuvajte smesu. Kad se zgusne sklonite sa vatre i skroz ohladite.
Ulupajte 175 ml slatke pavlake pa dodajte ohladjenom kremu uz miskiranje.
Krem premaite preko sloja čokolade pa dekorišite po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar