Sirup:
Krema:
Glazura:
Priprema Biskvit:
Odvojiti bjelanca od žumanaca. Umutiti bjelanca i 2 kašike šećera. Posebno umutiti žumanca i 3 kašike šećera. U umućena žumanca dodati otopljenu čokoladu, kakao, pa sve umutiti. Dodati mljevene orahe, brašno i mljevenu plazmu, pa sve sjediniti. Zatim, pažljivo dodati i snijeg od bjelanaca. Sipati u kalup, obložen papirom za pečenje. Peći na 180 C. Na isti način pripremiti još jednu koru.Sirup: Dok se biskvit peče, skuhati sirup. Sjediniti vodu, šećer i vanilin šećer, pa na laganoj vatri kuhati 1 minutu. Maknuti sa vatre, pa dodati 1 kašiku ruma (može i bez).
Krema:
Na pari umutiti žumanca i 5 kašika šećera. Dodati izlomljenu čokoladu. Kad se čokolada otopi, maknuti sa vatre. Ohladiti. Posebno izmiksati puter i prah šećer, pa dodati čokoladnoj kremi. Dobro izmiksati.Posebno umutiti snijeg od 3 bjelanca i 3 kašike šećera. Dodati snijeg u kremu, pa sjediniti. Ostaviti kremu u frižider, da se malo stegne. Odvojiti 1/3 kreme.Biskvit premazati sirupom, pa premazati kremom. Preko staviti drugi biskvit, premazan sirupom. Ostaviti u frižider par sati, da se krema stegne. Zatim skinuti ivicu kalupa. Cijelu tortu premazati odvojenom 1/3 kreme, pa preliti čokoladnom glazurom. Ostaviti da se glazura stegne, pa rezati na parčad.
Prijatno!
Izvor: tortekolaci.com
Izvor: tortekolaci.com
Nema komentara:
Objavi komentar