Sastojci:
- 30 gr kvasca
- 300 ml mleka
- 200 ml vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 600 gr brašna
- 250 gr margarina
- 1 žumance
Priprema:
Pomešati toplo mleko i toplu vodu pa izmrviti kvasac i dodati šećer. Sve izmešati. Dodati pola mere brašna pa opet izmešati. Dodati so, izmešati.
Dodavati postepeno ostatak brašna i umesiti testo. Testo blago pouljiti okolo, oblikovati loptu i ostaviti da odstoji 15 minuta.
Izvaditi iz posude, blago premesiti pa razvući u pravougaonik. Na 2/3 pravougaonika narendati zaledjen margarin. Preklopiti onu 1/3 na drugu trećinu testa, pa ostatak preko prve trećine.
Sada ste dobili traku koju takodje presavijete na 3 dela. Sastrane nožem presecite deo gde se testo savilo. Ovim presecanjem dobijamo bolje listanje i sve strane su jednake. Tako ponovite postupak još 2x.
Na kraju razvucite testo na 1cm debljine i isecite na pravougaonike, po želji ili otprilike 8 x 5 cm. Svaki pravougaonik prosecite po sredini pa jedan kraj provucite kroz prosečen deo. Poslažite u pleh, premažite žumancetom i još malo posolite odgore, pa ostavite da kisne 20 minuta. Zagrejte rernu na 220 stepeni i stavite da se peku, otprilike 15 minuta, zavisno od rerne ili dok fino ne porumene.
Izvor: Coolinarika.com
Izvor: Coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar