ponedjeljak, 19. prosinca 2016.

DOMAĆA KREMPITA – STARINSKI RECEPT!

Potrebni sastojci:
Za kore:
2 jajeta,
8 žumanaca,
10 kašika šećera,
10 kašika ulja,
10 kašika brašna,
1 prašak za pecivo
Za fil:
8 belanaca,
16 kašika šećera,
4 pudinga od vanile,
200 g šećera,
1 l vode,
Za dekoraciju:
šećer u prahu.
Priprema:
Korak 1: Kore – Penasto umutite 1 jaje i 4 žumenaca sa 5 kašika šećera. Dodajte 5 kašika ulja, 5 kašika brašna, pola kesice praška za pecivo i lagano sjedinite. Pravougaoni pleh obložite papirom za pečenje, a zatim prespite smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C 15 min. Postupak ponovite sa preostalim materijalom i ispećte drugu koru.
Korak 2: Fil – Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodavajte šećer uz neprekidno mućenje dok se svih 16 kašika ne rastopi. U šerpu sipajte 8 dl vode, dodajte 200 g šećera i kuvajte dok ne proključa. Posebno pomešajte prašak za puding sa preostalom vodom, sipajte u ključalu vodu i nastavite s kuvanjem dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre. Lagano dodajte umućeni sneg i mešajte varjačom. Ostavite da se prohladi.
Korak 3: Slaganje – U dublji pravougaoni pleh odgovarajuće veličine stavite jednu koru, prelijte je filom i prekrijte drugom korom. Ostaviti kolač u frižideru nekoliko sati da se ohladi i stegne, pa pospite šećerom u prahu. Isecite na kocke i poslužite.

Nema komentara:

Objavi komentar