utorak, 20. prosinca 2016.

Kolač Vrhunski Užitak

Recept koji sam pronašla za ovaj kolač sam malo izmenila jer ta verzija ima malo manje krema i kore su nešto deblje, a kako mi volimo krem i recept je morao da se koriguje, pa sam time dobila tanje korice i više krema, bez izbacivanja ili dodavanja nekih drugih sastojaka.

Dve kore:
  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 5 kašika brašna
  • 2 kašike vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 ml kafe ili čokoladnog mleka
Krem:
  • 4 žumanca
  • 1 kašika šećera
  • 300 ml mleka
  • 5 kašika brašna
  • 100 gr margarina
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
Beli deo:
  • 4 belanca
  • 7 kašika šećera
  • 4 kašike vode
Glazura:
  • 100 gr čokolade
  • 3 kašike ulja
Priprema:
Umutiti žumanca sa šećerom da pobele pa dodati vodu, pa ulje, pa brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti.
Posebno ulupati blenaca pa ih dodati smesi sa žumancima i sjediniti.
Zagrejati rernu na 200 stepeni, pa istresti smesu u obložen pleh i staviti da se peče, pa smanjiti na 180.
Moj pleh je dimenzija 30 x 11 cm, a može da se korist i 30 x 20, ali onda u tom slucaju sečete vertikalno koru, a ja sam u ovom plehu sekla horizontalno. Prilagodite kako vam odgovara.
Pomežati žumanca, šećer, vanilin šećer i brašno , pa naliti malo mleka, a ostalo staviti da provri.
kad provri zakuvati umućenu smeu i mešati dok se ne zgusne, pa kloniti i potpuno ohladiti.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa potepeno dodavati ohladjen krem i mututiti.
Prvu koru preliti sa 125 ml crne kafe ili čokoladnog mleka pa staviti ceo krem, pa staviti drugu koru i preliti sa preostalim mlekom.
Najbolje kada prelijete prvu koru ostavite da malo odstoji, da upije, pa tek onda stavljajte krem.
Ja sam sve redjala u plehu u kojem sam pekla jer je dubk, stavila kolu, prelila, nalila krem, stavila drugu koru i prelila opet.
Za beli krem ulupajte belanca u jak šne. Pomešajte vodu i šećer, pa stavite na vatru da provri. Mešati.
Kad provri ostavite da kuva 2 minute pa odmah istresajte u umućena belanca i mutite najvećom brzinom.
Istresajte direktno u žice.
Ovaj krem nanesite na drugu koru pa stavite u frižider da se sve malo stegne.
Otopite čokoladu sa uljem i premažite.
Ja sam istresla pre stavljanja belog dela na tacnu i lepo je sve stajalo, pa sam onda nanosila beli deo, koji je takodje čvrst.

Nema komentara:

Objavi komentar