srijeda, 14. prosinca 2016.

LEDENE LEŠNIK KOCKE

Sastojci
Za koru:
5 belanaca
5 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
5 punih kašika lešnika
1 kesica praška za pecivo
Za preliv kore:
5-6 kašika vrele vode
pola kašičice nes kafe
Za kremu:
5 žumanaca
5 kašika šećera
80 gr. mlečne čokolade ( Milka noisette)
150 gr. maslaca
200 ml. slatke pavlake
Za glazuru:
100 ml. slatke pavlake
100 gr. čokolade
Priprema
1.
Kora:
Belancima dodati šećer i vanilin šećer i mutiti dok se ne dobije čvrst šne.
U šne dodati mleveni lešnik koji je pomešan sa praškom za pecivo i lagano izmešati spatulom, “prevrćući” smesu, da se lepo poveže.
Manji pleh (22×30 a može i manji ako želite da kolač bude viši) obložiti pek-papirom i izliti smesu. Peći na 180 stepeni, 15 do 20 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
U 5-6 kašika vrele vode razmutiti pola kašičice nes kafe i poprskati vruću pečenu koricu. Ostaviti da se ohladi.
2.
Krema:
U sud koji je pogodan za kuvanje na pari (ja koristim metalnu činiju koju stavim na šerpu sa ključalom vodom) staviti žumanca i šećer, dobro izmešati žicom i stalno mešajući, kuvati na pari 10-ak minuta, dok se šećer ne otopi a smesa postane glatka.
Dodati čokoladu izlomljenu na kockice, mešati da se istopi pa skinuti sa vatre. Odmah dodati maslac iseckan na kockice, izmešati da se otopi i ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti slatku pavlaku (pazite, ne sme da se previše umuti!) i u pavlaku dodati mlaku kremu, dobro izmešati da se lepo sjedini.
Kremu izliti preko korice i ostaviti da se ohladi.*
3.
U šerpicu staviti slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na kockice, staviti na tihu vatru da se ugreje (ne sme da proključa) i mešati da se čokolada istopi. Kada se prohladi, sipati preko kreme.
——————————————————————-
Kolač obavezno ostaviti u frižider da se lepo rashladi i stegne.
* Kolač sam ostavila u četvrtastom kalupu koji ima podesive ivice, jer se korica posle pečenja malo smanji u odnosu na pleh u kome se peče.
* Koristila sam biljnu slatku pavlaku koja je čvršća. Ukoliko koristite mlečnu slatku pavlaku, možda je ipak bolje dodati i želatin pripremljen po uputstvu sa kesice, da biste bili sigurni da će krema biti čvrsta.

Nema komentara:

Objavi komentar