petak, 16. prosinca 2016.

STARA ČOKOLADNA TORTA

Ovo je jedan od meni najstarijih recepata za cokoladnu tortu. Nema sastojaka
novije generacije, tipa: slatke pavlake, kondezovanog mleka, maskarponea
itd. Jednostavno, cokolada, jaja, margarin… Vrlo lako se sprema i vrlo brzo je
gotova. Recept ima sigurno 30 godina…. U moru recepata cokoladnih torti
probajte i ovu.
Autor: BanaGula
1h i 30min Jednostavno
Sastojci 12 osobe
Kore
12 jaja
15 kašika šećera i jos 6 kašika ulja
100 gr crnog kakaa
1 prasak za pecivo
9 kašika brasna obicnog belog
1 najlon kesa cista nova
Fil
6 žumanaca
2 cela jajeta
400gr cokolade
250 gr margarina
8 kašika šećera
Glazura
1 kašika margarina
1/2 dl mleka
100-200gr cokolade
1 kašika šećera
Priprema
1. Umutiti prvo 4 belanca, zatim dodati 5 kašika secera, 4 žumanca, 3 kašike brasna, 2
kašike ulja, 3 pune kašike kakaa, na vrh noza prasak za pecivo. Lagano promešati da se
sve lepo sjedini. Izliti u pleh klasican pravougaoni i peći oko 10 minuta na 180 C. Tako 3
kore. Ispecenu koru zajedno sa pek papirom tako vrelu prebaciti u najlon kesu i dobro
ususkati. To uraditi sa sve tri kore i ostaviti da se postepeno hlade.
2. Umutiti zumanca i cela jaja sa 8 kašika šećera da bude cvrsto. Staviti i kuvati na pari
oko 10 minuta. U stakleni sud staviti 400 gr cokolade i polako otopiti na pari ili
mikrotalasnoj. U tako fino otopljenoj čokoladi dodavati kuvana zumanca.
3. Ohladjen fil pomesati sa umucenim margarinom.
4. Ohladjene kore koje su jako lepe, mekane i vlazne isfilovati sa pripremljenim filom.
Odozgo preliti sa glazurom.
5. Ova torta je dobra s obzirom da se moze sluziti za veca slavlja jer nije obavezno da se
svakome stavlja na tanjir vec na tanjir sa npr ostalim kolacima. Znaci nije mekana a
socna je taman!
Posluživanje
savet: S obzirom da je torta cokoladna ne preporucujem da se drzi u frizideru vec na
nekom mestu kao sto je spajz gde je niza temperatura nego u drugim delovima kuce.
Mozete dodati aromu ruma, narandze ili vec cega volite da obogatite ovu jednostavnu
cokoladnu tortu. torta je izdasna i nije suva bez obzira sto se kore ne prskaju ni sa cim.

Nema komentara:

Objavi komentar