petak, 2. prosinca 2016.

Ruska torta








































Sastojci

za jednu koru

4 belanca
2 žumanca
4 kašike šećera
2 kašike brašna
2 kašike mlevenih oraha
pola praška za pecivo

praviti 3 ovakve kore u kalupu prečnika 26 cm.

fil

1 l.mleka
6 žumanaca
6 kašika šećera
1 puding od vanile
8 ravnih kašika brašna
1 vanilin šećer

250 g. maslaca ili margarina
200 g. šećera u prahu

100 g. seckanih oraha
100 g. suvog grožđa
100 g. seckanih žele bombona

dekoracija
4 šlaga



Priprema


4 belanca umutiti sa 4 kašike šećera u čvrst sneg. Dodati 2 žumanca, izmešati, dodati brašno, orahe i prašak za pecivo i lagano izmešati. Kalup blago nauljiti, posuti brašnom, na dno staviti papir za pečenje ako hoćete, sipati smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 12-15 minuta. 
Od svake kore ostaće po 2 žumanca, njih odvajajte posebno, trebaće za fil. 



fil



Izmešati puding, šećer, vanilin šećer, žumanca i brašno sa malo mleka da se dobije glatka smesa bez grudvica, ostatak mleka prokuvati pa skuvati fil. Kuvati 3,4 minuta uz mešanje. Pokriti najlon folijom dok se hladi da se ne uhvati korica. 
Ohladiti do sobne temperature. Maslac penasto umutiti sa šećerom u prahu pa dodavati postepeno kuvani fil stalno muteći. U dve trećine fila dodati seckane orahe, žele bombone i suvo grožđe, jedna trećina fila je za filovanje torte okolo i gore. 



Tortu ostaviti preko noći u frižider, da se fil stegne i da se sjedine ukusi.



NAPOMENA



Ako je suvo grožđe previše suvo staviti ga na deset, petnaest minuta u toplo mleko pa procediti.
Ja na ovakve filove najlon foliju stavim direktno na vruć fil, ne na obod posude u kojoj se fil kuvao. Nemojte se plašiti, kada se fil ohladi folija se odvoji lako. 



Nema komentara:

Objavi komentar