petak, 16. prosinca 2016.

Posna pita sa šampinjonima, pirinčom i prazilukom

Pita je predivna, sočna i bogata nadevom, a okolo fino hrskava. Kako sam već pravila sličnu kombinaciju pirinač, šampinjoni i spanać, ovaj put sam spanać zamenila sa dosta praziluka. Odlična kombinacija.


Sastojci:
  • 500 gr gotovih kora, birajte deblje, one imaju 12 kora
  • 1 ceo praziluk
  • 2 šolje pirinča
  • 500 gr šampinjona
  • 1 kašika suvog zalina
  • još malo soli i bibera po ukusu
  • 100 ml vode
  • 100 ml ulja
Priprema:
Praziluk iseckajte na kolutiće pa mu dodajte suvi začin, malo vode i malo ulja.
Stavite da se dinsta.
Dinstajte sve dok praziluk potpuno ne omekani uz dodavanje po malov ode.
Dok se praziluk dinsta pored stavite da se skuva pirinač. Nalijte 2 čaše vode.
Kada se luk izdinstao dodajte narendane šampinjone, ne dodavajte vode, šampinjoni će pustiti.
Ostavite da se zajedno dinstaju.
Kada su šampinjoni gotovi, može da ostane i malo te vodice od kuvanja ne mora sve da ispari sklonite.
Pirinač kuvajte nekih 15 minuta pa sklonite i poklopite još malo da odstoji.
Procedite ga iperite tako u cedilji pod mlazom vode,, dobro ocedite i dodajte šampinjonima i praziluku.
Izmešajte sve pa dodajte još malo soli i bibera, po ukusu, sjediniti i fil je gotov.
Pomešati ostatak ulja i vodu.
Tepsiju podmazati, uključiti rernu na 220 stepeni.
Kore podeliti na po 3. Kod mene su bile debele pa sam delila po  i dobila 4 rolatića. Ako su tanke uzmite po 4 kore.
Premazati koru mešavinom vode i ulja, staviti drugu opet premazati, pa treću. Nju nemojte mazati nego nanesite deo nadeva. Nadev odokativno rasporedite na 4 dela pa jedan deo nanesite dućinom šire strane naslaganih kora.
Savijte ivice i uvijte u rolat.
Tako uradite sa ostalim korama.
Na kraju sve izbušite nožem na nekoliko mesta pa prelijte ili premažite ostakom vode i ulja.
Stavite da se peče u zagrejanu rernu dok ne dobije svetlo braon boju.
Izvadite pečenu pitu iz rerne poprskajte malo vodom i pokrijte krpom.
Ostavite bar 10 minuta da odstoji pa secite i s služite.
Prijatno

Nema komentara:

Objavi komentar