četvrtak, 1. prosinca 2016.

Lisnate pogačice sa nadevom od višanja

Kako mi je ponestalo višanja kupila sam gotov nadev od istih. Pa da probamo… Ove pogačice mogu da se prave i sa višnjama iz zamrzivača tako što ćete dodati im šećera i koju kašiku griza pa tako puniti ili sa domaćim pekmezom od višanja, kao i sa slatkim, po želji.




Sastojci:
  • 400 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 40 gr svežeg kvasca ( 7 gr suvog )
  • 1 kašika šećera + 4 kašike
  • 1 kašičica soli
  • nadev od višanja, sveže višnje ili pekmez
  • 1 jaje
  • 250 gr margarina
  • 800 gr brašna
Priprema:
Toploj vodi dodati kvasca i 1 kašiku  šećera pa izmutiti.
Dodati pola mere brašna, so, pola mere ulja i 4 kašike šećera i opet sve izmutiti.
Zati dodavati ostatak brašna i mutiti kašikom, pa kad postane tvrdje, da se kašikom ne može mešati dodati još malo brašna i rukam aoblikovati mekano testo koje ćete pouljiti sa ostatkom ulja i ostaviti da kisne izmedju 30 i 60 minuta.
Nakislo testo na površini posutoj brašnom lagano premesiti i podeliti na 8 jednakih delova.
Svaki deo razvući u krug prečnika izmedju 20 i 30 cm i na svaki sem zadnjeg narendati margarin. Rasporediti da imate na 7 krugova.


Odseći jednu taku po celoj dućini testa i debljine 7, 8 cm.
Pomeriti traku od ostatka testa, razvući prema gore i prema dole, da se istanje ivice i staviljati nadev malom kašičicom  u razmaku 2 – 3 cm . ( slika )
Preklopiti i nožem za picu seći testo izmedju nadeva. Pošto je testo mekano i lepljivo od margarina tu gde budete sekli će se samo slepiti, pa ćete onda samo ivice gde je preklop malo viljuškom zatvoriti.
Slagati u pleh. Kada naslažete uključiti rernu na 200 stepeni, premazati sve umućenim jajetom i ostaviti da kisnu dok se rern azagreje, možda koji minut duže.
Peći dok ne porumene. Nemojte s ebojati da nisu pečene, jesu, to testo je veoma tanko a dobije se velika količina ovih pogačica sa višnjama, 5 velikih plehova od rerne, tako da možete raditi i pola mere testa.
Pečene posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Čekati da se ohlade, a možda i ne, paziti jer je nadev jaaaaako vreo.
Prijatnoooooo.

Nema komentara:

Objavi komentar