četvrtak, 8. prosinca 2016.

Krem torta


piškota

5 jaja
50 g. prezli + 4 kašike ruma ili 1 kašika ekstrakta od ruma i 3 kašike mleka
120 g. šećera u prahu
100 gr. mlevenih lešnika ili oraha
1 prašak za pecivo

beli krem

3 dcl. mleka
2 dcl.vode
60 g. brašna
30 g. gustina
30 g. mleka u prahu
200 g. maslaca ili margarina
150 g. šećera 
1 vanilin šećer

čokoladni krem

6 dcl. mleka
50 g. griza
75 g. secera 
1 vanila secer
200 g. cokolade za kuvanje
200 g. sira mascarpone

za dekoraciju

4 šlag krema od čokolade pripremiti po uputstvu ili staviti glazuru

glazura

2 dcl. slatke pavlake
250 g. čokolade za kuvanje
2 kašike maslaca 

Priprema piškote

Prezle preliti sa rumom i ostaviti da upiju tečnost.
Belanca odvojiti i umutiti u čverst sneg. 
Žumanca i šećer u orahu penasto umutiti, dodati lešnike, prezle i prašak za pecivo, zatim polako dodavati sneg od belanaca ručno lagano mešajući. 
Peći u kalupu prečnika od 24cm. do 27cm. u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko dvadesetak minuta, zavisi od rerne. 

Priprema belog krema 

U posudu za kuvanje sipati mleko i vodu. Odvojiti 1,5 dcl. tečnosti i izmešati sa brašnom, gustinom i mlekom u prahu u glatku smesu pa skuvati gusći krem. Kuvati minut-dva. 
Umutiti maslac sa šećerom u prahu i sjediniti sa hladnim kremom mešajući mikserom velikom brzinom.

čokoladni krem

Prokuvati mleko i vanilin šećer, dodati polako griz mesajuci da se ne bi stvorile grudvice. Zatim dodati šećer i kuvati desetak minuta na laganoj vatri, povremeno mešajući.
Čim se griz skuva, u toplo dodati čokoladu, dobro izmešati da se istopi, zatim dodati i mascarpone. 
Ostaviti da se prohladi pa staviti u frižider dok se ne ohladi i zgusne.

Glazura Ganache

Dobro zagrejati slatku pavlaku, dodati komadiće čokolade i maslaca , izmešati da se dobije glatka i sjajna smesa i kada se ohladi do sobne temperature preliti preko ohlađene torte.

Nema komentara:

Objavi komentar