petak, 2. prosinca 2016.

Brza štrudla sa makom





Sastojci 


150 g. maslaca ili margarina 
2 dcl. mleka 
2 kašike šećera 
1 jaje 
500 g. brašna 
1 kesica suvog kvasca ,10 g. 



fil 
250 g. maka 
150 ml. mleka
1 šolja šećera 
2 vanila šećera 



priprema 



Prvo pripremiti mak. Šećer, vanila šećer i mleko prokuvati pa preliti preko mlevenog maka. Ostaviti da se ohladi i da mak upije tečnost. 




Ja nemam gde da kupim sveži kvasac i uvek koristim suvi. Ne stavljam ga direktno u testo nego ga prethodno razmutim u mleku i ostavim da naraste. 
Dakle, u 2 dcl. mlakog mleka staviti kašikicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti desetak minuta da naraste. 



Brasno, jaje, maslac, 2 kašike šećera i mleko sa kvascem, mikserom umutiti u glatko testo. 
Podeliti na dva dela i odmah razvijati jufke, na 2, 3 mm. debljine i oko 30 cm. dužine. Moja tepsija je dužine 32 cm. Premazati makom, uvijte, gore premažite umućenim jajetom i odmah stavite da se peče. 
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. 



Nema komentara:

Objavi komentar