srijeda, 30. studenoga 2016.

ZIMSKI POSNI KOLAČ JEDNOSTAVAN, SOČAN I MIRISAN

Narandže, domaći pekmez od šipka, pečeni orasi i još štošta 🙂 …jako sočan i mirisan kolač!


zimski-posni-kolac-c5aa1a48e805aeefe3b33c4501206679_view_l


SASTOJCI:
Biskvit:

– 350 ml svježe cijeđenog soka od narandže
– 4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka
– 120 g šećera
– 2 kesice vanilin šećera
– naribana korica 2 narandže
– 180 g pečenih mljevenih oraha
– 100 g oštrog brašna
– 2 kašike tamnog gorkog kakaoa
– 1 kesica praška za pecivo
– 100 ml ulja
Premaz (fil):
– 100 g posne čokolade
– 2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazati biskvit
– 120 g posnog mljevenog keksa
– 1 kesica vanilin šećera
– 150 ml svježe cijeđenog soka od narandže
Za posipanje:
– cca 50 g sjeckanih pečenih oraha
PRIPREMA:
Narandže dobro oprati i naribati koricu od 2, a zatim iscjediti ukupno 500 ml soka (meni su trebale 4 srednje jako sočne narandže). Orase staviti u tavu i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta vodeći računa da ne zagore.
Pečene prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 g samljeti a ostatak nasjeckati za posipanje.
Biskvit:
U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vaniliju, koricu narandže, mljevene orase i prosijane praškaste sastojke. Sve dobro promješati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mješanje.
Smjesu izliti u pleh (dim. 30×20 cm ili slične površine) koji smo obložili pek papirom i peći na 160 st. oko 25-30 min zavisno od šporeta. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Pečeni biskvit ostaje sočan i mekan, nešto kao brownies.
Prohlađen premazati u tankom sloju sa šipkovim pekmezom čisto da se fil ne bi odvajao.
Premaz (fil):
Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomješanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmješati mljeveni keks, sok i vaniliju pa dodati i prethodnu smjesu i svefino sjediniti.
Fil nanjeti na biskvit i posuti sa sjeckanim pečenim orasima.
Kolač rezati na kocke ili štanglice po želji. Može se služiti topao ili ohlađen.
Izvor: coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar